Julmarknad!

Vi åkte i år till en gammeldags julmarknad med goda vänner. Väl där var det redan mycket folk som sorlade omkring i gränderna. Det luktade starkt av gran och en. Hela julmarknaden var mycket välorganiserad och det fanns välfyllda stånd med allehanda ting. Vintern hade kommit, men idag var det lagom kallt och snön knarrade under fötterna. Det doftade glögg, kryddor och rökta charkprodukter lång väg. Det var som tidigare år, ett sammelsurium av dofter och lukter. Det fanns gott om stånd med delikatesser och provsmakning, såklart. Det var också en grupp med spelemän som gick runt och spelade julvisor. Ibland musikaliskt och ibland med text, allt höjde julstämningen ytterligare. Vi tittade på alla hemmagjorda sockor, vantar, mössor och juldekorationer. Saker för julen, helt enkelt. Vi provsmakade rökta charkprodukter, brödsorter och delikatessostar som vi också köpte av, med oss hem.

- HoHoHo, ropade tomten när han kom med sin släde som var dekorerad med bland annat bjällror, belysning och säckar med paket, dragen av två hästar.

Alla barnens ögon på marknaden blev stora och tindrande. Tomten sjöng och delade ut små julklappar till barnen.

Vi hade stannat vid ett tält som serverade kaffe, glögg, pepparkakor och lussebullar för att njuta lite till, av allt omkring oss. Julstämningen var hög.

När vi fikat klart lämnade vi plats åt andra uttröttade och fikasugna medbesökare och vi gick vidare mot andra hälften av marknaden. Där fanns det trähantverk, keramik, glaskonst och mycket mer. Det fanns naturligtvis det oemotståndliga lotteriförsäljningarna där vi vann lite chokladaskar och ljusstakar. Vi hade som ni förstår tagit många lotter. Även här fanns det mycket att provsmaka. Det fanns rökt lax, sik och böckling, inlagd sill av olika sorter och ål, både rökt och i aladåb, det fanns även lutfisk. Varm mumma, ostar av alla de slag, korvar, såklart och kryddor. Det fanns också hemmagjorda hälsodrycker, örtdrycker, saft och sylt. Allt både för provsmakning och inköp. Vi hade vid det här laget en stor mängd påsar och paket i händerna och dagen lutade åt sitt slut och vi är på väg hem. Nöjda och glad, men hemskt trötta. Dagen har verkligen bjudit på det mesta i julstämning, så att det räcker ända fram till julafton.

 

Advent inleder julen!

 

Indrivningsgänget, som var utklädda till tomtar, fick sin adress av sin uppdragsgivare. De fick  uppdraget att demolera efter bästa förmåga. Uppdragsgivaren har inte fått sina pengar, trots flera påstötningar. Han kommer aldrig att få dem, heller.

Äntligen hade den magiska månaden, december, kommit och första advent hade anlänt till familjen Andersson. Det här året blev det annorlunda. Snön hade vräkt ner i en vecka. Det hade kommit flera decimeter blöt och tung snö. Snötyngden hade fällt många träd i bygden runt i ett jättestort område. Många hushåll hade blivit strömlösa. Den största faran var, om man inte fick tillbaka strömmen, kylskåpet, eftersom man har all mat där och också värmen. Om värmen inte kommer igång är risken stor att ledningarna fryser. Väldigt många var mycket frustrerade över situationen.

Hemma hos familjen Andersson startade den magiska månaden upp, med pyssel till första advent. Man började sakta att planera julens ankomst. Adventsstjärnorna hängdes upp i fönstren, som traditionen säger. Det doftade glögg och pepparkakor i hela huset efter fru Anderssons framfart i köket, tidigare. En tradition som familjen Andersson har, är att tända första ljuset tillsammans och dricka glögg, must och äta nybakta pepparkakor. Vilken tur att fru Andersson nästan hunnit färdigt. Barnen undrade om dem kunde få äta upp degen som inte blivit klar.

—För den här gången, sa fru Andersson, eftersom det är första advent och vi inte har möjlighet att göra färdigt, så går det bra.

Familjen Andersson satte sig vid köksbordet och tände ljuset, hällde upp glöggen, som inte blev värmd, och musten till barnen. De skulle just ta en varsin nybakt pepparkaka då dem hörde ett riktigt brakande utanför.

Herr Andersson reste sig och sprang till fönstren, där det lät ifrån. Han blev chockad, för han såg flera män i tomtedräkter som slog mot bilen och huset med järnrör. Helt hysteriskt slog dem tills huset hade gått sönder, då satte dem eld på den delen av huset.

Tomtarna gick bärsärka gång runt huset. Dem sa ingenting, men dem grymtade lät det som, tycker Herr Andersson. Dem slog sönder alla saker runt om huset och Herr Andersson stod vid fönstret med skräcken i ögonen, när tomtarna eldade upp hans bil.

-Ring polisen, då, skrek Fru Andersson.

Herr Andersson tittade på den döda telefonen.

-Det finns ingen täckning, sa han.

Fru Andersson och barnen började gråta. Julstämningen hade blivit utbytt mot hat och ilska.

- Varför slår tomtarna sönder vårt hus och våra saker? Undrade ett av barnen, med skräck i blicken.

- Jag vet inte, svarade Herr Andersson, tungt.

En av tomtarna tittade in på familjen och höjde handen till dem andra.

- Det är fel familj vi är hos, sa, vad som verkar vara, ledaren av tomtarna.

- Men jag fick ju adressen av vår uppdragsgivare, titta här, sa en av tomtarna och sträckte fram lappen som adressen var skriven på, till ledaren.

- Men för faaan, sa ledaren. Här står det ju Sveagatan 4 och vi är på Sveastigen 4!!!

 

Julfest med jobbet

Så var det dags för julfester och julbord. Varje år samma sak! Jag tyckte om fester och sånt, särskilt när jag fick vara med redan i planeringen. I mitt företag var det ju snabbt överstökat i och för sig. Julbordet planerades och alternativen var inte många, det blir en skinkmacka med senap och att sjunga var inte min starka sida, men ingen hörde ju i alla fall. Det är ju bara jag i mitt företag. Fest kanske är ett starkt ord.

God Jul!

 

Julstress!!

 Familjen hjälps åt inför Julen!

- Hur har det gått med städningen?

- Va, vad då städningen?

- Ja, du skulle ju dammsuga!

- Skulle jag?

-Ja, vi hade ju kommit överens om att du dammsuger och jag skurar golvet.

När han sätter på dammsugaren, så säger den högljutt ”poff”. Det luktar mycket bränt och ett stort rökmoln kommer ut från dammsugaren.

-Va faan, hände nu, sa jag lite högre än jag hade tänkt.

- Albin, vad har du gjort? skrek jag till min tonårsson.

- Jag har inte gjort någonting, sa Albin oskyldigt.,

- Har du lagat dammsugaren, igen? sa jag uppgivet

- Nej, jag har inte lagat den, men jag trimmade den lite så att det ska gå lättare att städa hela huset, sa Albin ödmjukt.

Imorgon, på julafton, då ska allt vara städat och klart. Då kommer hela tjocka släkten.

- Rappa på!  Vi måste skynda oss att köpa en ny dammsugare.

- Hinner vi, tror du? Det är ju så många som ska handla nu, i sista minuten.

- Det är klart att vi gör, annars ligger vi ännu sämre till. Tänk positivt, nu.

- Men, julskinkan i ugnen, då?

- Helvete, den får Albin vakta medan vi åker till affären, sa jag.

- Ja, det gör jag gärna, sa Albin.

Vi kom hem från affären och faktiskt hade hittat en bra dammsugare, för bra pris, dagen före dopparedagen. Fantastiskt. Vilken tur vi har!

- Vad har du gjort? frågade jag, men ville egentligen inte ha svaret på den frågan.

På diskbänken står det en halvrå pepparkaksdegsinbakad griljerad julskinka med någonting som ser ut som rinnande knäck på sidorna. I diskhon låg det två sönderbrända kastruller också.

- Jag ville bara hjälpa till lite, nu när nu har så mycket att göra inför imorgon, sa Albin oförstående.

God Jul!

 

Julfirande!

Jag hade inhandlat alla mina julklappar och packat dem i en av två resväskor, för att jag skulle kunna hålla mina presenter hemliga, ända fram till julafton. Vid incheckningen var det lite strul. Ena väskan vägde lite för mycket och den andra väskan som jag kunde fördela vikten i, kunde jag inte packa om, som flygvärdinnan föreslog. Jag hade bokat min resa med 2 resväskor med max-kilo så det blev plötsligen ett ganska stort problem. Då resenären bakom mig blev lite otålig, föreslog han att flygvärdinnan skulle väga mina resväskor tillsammans.

- Då blev det stora problemet väldigt litet, sa han sarkastiskt.

Flygvärdinnan var osäker. Hon frågade sin kontrollant om det var en möjlig lösning? Mannen bakom mig utbrast då:

- Det är ju jul för faan, lös problemet som om du var jultomten, sa han irriterat.

Kontrollanten utger sig för att vara tomtemor för mannen bakom mig. Hon säger:

- HO, HO, HO, finns det några tålmodiga män här? Så skrattar hon lite och säger till flygvärdinnan att det funkar nog om hon sätter nummer på väskorna och lägger dem i det andra facket.

Jag sätter mig på planet och slappnar av. Nu är jag äntligen på väg.

När jag kom fram och skulle hämta ut mitt bagaget så visade det sig att mina väskor inte kommit med samma flyg som jag. Nu blev det strul, på allvar. Jag blev mycket orolig för att mina väskor kommit bort. Personalen på flygplatsen försökte hjälpa mig att finna mina väskor och dem var verkligen änglar! Dem lokaliserade mina väskor och hade fått dem på ett plan hit, inom loppet av bara liten stund. Planet med mina väskor skulle landa på kvällen samma dag. Jag väntade på flygplatsen till planet med väskorna landade och döm om min förvåning när mina väskor kom fram och det var inte mina.

Jag gick tillbaka till den hjälpsamma personalen och berättade om mitt öde och mina väskor som inte var mina. Dem frågade efter min biljett där bagagenumret stod. Mannen som försökte hjälpa mig sa att det var rätt väskor eftersom numret stämde överens.

-Nej, sa jag, det där är inte mina väskor.

Jag hade som tur var, tagit ett kort på mig vid flygplatsen, innan jag checkat in och där syns väskorna tydligt.

Han tittade på min bild och såg förvånat på mig.

-Nej, du har rätt. Det där är inte samma väskor. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa han.

Det hade inte jag heller. Det hade faktiskt aldrig hänt att mina väskor åkt på en egen resa utan mig.

Han kontaktar sin chef:

- Det som hänt här har jag aldrig varit med om tidigare, vad gör man i en sådan här situationen? frågar han chefen.

- Oj, det har inte hänt mig heller, säger chefen, var har väskorna varit?

- Vi lokaliserade dem på flygplatsen innan dem kommit på bandet så det var lätt att få dem hit istället. Men det var inte rätt väskor, kanske inte från början heller. Kunden har bild på sig och sina väskor vid incheckningen idag, så därifrån har något hänt, sa han.

Chefen kollar upp detaljerna runt avgångsflygplatsen och får reda på att det blivit lite struligt där. Chefen frågar personalen om han kan få mig att maila mitt foto till honom så har vi nog hittat väskorna.

Jag mailar fotot till adressen personalen givit mig och får veta att mina väskor kommer imorgon. Kunde jag ringa för att få det bekräftat, bara?

 - Hur löser vi problemet med mig fram till dess eftersom min bokning av den betalda hyrbilen ligger i en av väskorna och jag behöver bil dit jag ska, frågade jag

Personalen bokar in mig på flygplatsens hotell, en natt med frukost. Jag ska ringa följande dag för att kontrollera att mitt bagage har anlänt. 

Jag tar emot erbjudandet och blir skjutsad till hotellet, där jag blir väl omhändertagen. Det kändes väldigt lyxigt. När kom jag till flygplatsen på eftermiddagen så stod mina väskor och väntade på mig. Jag var själaglad, önskade personalen en trevlig jul! Hämtade den betalda bilen och kom till mina vänner, för en trevlig och underbar jul!